سیستم اطفاء حریق
انواع سیستم های اطفاء حریق :
با توجه به کلاسه بندی حریق ها به منظور اطفای آن ها خاموش کننده های متفاوتی به شرح ذیل با توجه به ویژگی و قابلیتشان طراحی و تولید شده است .
سیستم اطفاء حریق آب و گاز
سیستم اطفاء حریق پودی
سیستم اطفاء حریق دی اکسید کربن
سیستم اطفاء حریق حاوی ترکیبات هالوژنه
سیستم اطفاء حریق حاوی کف
روشهای اطفای حریق:
روشهای اطفای حریق بستگی به نوع آتش دارد. برای مقابله با آتش باید یکی یا بیشتر از عوامل اصلی مثلث آتش یعنی هوا، ماده سوختنی و یا حرارت را کنترل کرد که البته امروزه مثلث حریق به منشور حریق تبدیل شده است که ضلع چهارم همان واکنش های شیمیایی است که منجر به ایجاد حریق می گردند.
همچنین میتوان آتشنشانی و یا اطفاء حریق را به دو گروه دستی و اتوماتیک تقسیم کرد؛ که در نوع اول یعنی دستی، عملیات اطفاء حریق به صورت دستی و توسط افراد و یا آتش نشانان صورت میپذیرد و در نوع دوم یعنی اطفاء حریق اتوماتیک، این عملیات به صورت خودکار و بدون حضور عوامل انسانی صورت میپذیرد.
سیستم اطفاء حریق دستی :
سیستم اطفاء حریق دستی به تجهیزات گفته می شود که معمولا توسط یک فرد متخصص و یا آتش نشان بکار گرفته می شود و جهت فرمان از عوان انسانی استفاده میشود. نمونه اطفاء حریق های دستی کپسول های آتش نشانی می باشد که معمولا در هر خانه و یا مکانی مشاهده می گردد.
این کپسول ها انواع مختلف دارند که بر اساس نوع و یا کلاس حریقی که می توانند خاموش کنند تقسیم بندی می شود انواع سیستم های اطفاء حریق دستی و یا به اصطلاح عامیانه خاموش کننده های دستی به شرح ذیل تقسیم بندی :
خاموش کننده های پودری (پودر خشک شیمیایی)
خاموش کننده های پودری (پودر تر شیمیایی)
خاموش کننده های پودری (پودر خشک )
خاموش کننده های دی اکسید کربن
خاموش کننده های حاوی ترکیبات هالوژنه
خاموش کننده های حاوی کف
این خاموش کننده ها دارای رنگ های متفاوتی بر روی بدنه می باشند که استاندارد بین المللی رنگ بدنه بصورت ذیل دسته بندی میشود:
قرمز : آب ، کرم : کف ، آبی : پودر ، سیاه : دی اکسید کربن و سبز مربوط به خاموش کننده های هالن می باشد
سیستم اطفاء حریق FOAM
دراین نوع سیستم اطفاء حریق کف عامل اصلی اطفاء میباشدکه در کارگاه های رنگ، مواد نفتی وغیره استفاده میشود.
گازهالون :HALON
دراین نوع گازهای هالون جهت اطفاءاستفاده شده و معمولادرسالن های کنترل و فضاهای پاک مورداستفاده میباشند.اکنون به علت مضربودن گازهالون برای لایه ازن طبق پروتکل مونترال ازگاز آرگونیت، گازاستفاده میشود.
سیستم اطفای حریق آیروسل : (Aerosol)
سیستم های اطفاء حریق آیروسل (Aerosol) یاDSPA توسعه یافته اند تا جایگزین سیستم های هالون گردند که در اصل در کاربردهای دریایی، اتاقهایIT و غیره کاربرد داشتند.
سیستم اطفاء حریق آیروسل را به صورت الکتریکی، گرمایی و دستی می توان فعال کرد. این سیستم بر روی لایه اوزون اثرگذار نبوده و باعث افزایش فشار در محیطی ای که در آن فعال شده است نمی شود. این فرایند متکی بر مواد جامد با انرژی بالا در زمان فعال شدن می باشد که با هم در یک فضای عادی به ارمغان آورد. این سیستم می تواند برای حریق های نوعA وB وC وF استفاده شود و در حریق های اولیه و توسعه یافته هم با موفقیت اطفاء را انجام می دهد.
سیستم اطفاء حریقNovec 1230 :
سیستم اطفاء حریقNovec 1230 بسیار کارآمد بوده و برای خطرات خاص ایده آل می باشد. اطفاء از طریق خاصیت خنک کنندگی آن صورت می پذیرد.
مایع Novec 1230 به صورت گاز عمل می کند؛ با این حال در دمای اتاق مایع می باشد. مایع Novec 1230 دارای پتانسیل تخریب لایه اوزون صفر و طول عمر جوی بسیار پایین در حدود 3 تا 5 روز می باشد.همچنینNovec دارای بالاترین حاشیه ایمنی جهت استفاده در محیطهای اشغال شده (در حال بهره برداری) می باشد.
روشی که Novec استفاده می کند بوجود آوردن سطح خاموش کنندگی بین 10 ثانیه و با جذب حرارت از آتش بجای تخلیه اکسیژن از محیط (مشابه آنچه که در سایر سیستم های اطفای گازی اتفاق می افتد) است. امروزهسیستم اطفای حریقNovec 1230مقررات زیست محیطی را برآورده می کند. سطح غلظت Novec بسیار پایینتر از سطح تاثر گذار جانبی غیر قابل مشاهده آن است. Novec وسیعترین حاشیه ایمنی نسبت به هر جایگزین با دوام هالون را که در فروشگاه ها موجود می باشد را ارائه می دهد.
ادامه مطلب با کلیک روی سیستم اطفاء حریق