سیستم اطفاء حریق چیست و چه انواعی دارد؟

آتش‌سوزی و حریق همواره خسارات جانی و مالی زیادی به بار می‌آورد که در اکثر موارد جبران ناپذیر خواهند بود. در چند سال اخیر نصب و راه اندازی انواع سیستم‌ اطفاء حریق در ساختمان‌ها بیش از پیش اهمیت پیدا کرده‌است و قوانین متعددی برای این منظور تصویب شده‌اند. در این مطلب قصد داریم در رابطه با سیستم اطفاء حریق، کاربرد، انواع و اجزای سازنده‌ی آن صحبت کنیم.

سیستم اطفای حریق چیست و چه کاربردی دارد؟

همانطور که از نام این سیستم مشخص است، تجهیزات بکار برده در آن وظیفه‌ی خاموش کردن آتش و جلوگیری از گسترش آن را برعهده دارند. امروزه 4 عامل برای وقوع و گسترش یک حریق شناسایی شده‌است: حرارت، اکسیژن، ماده‌ی سوختنی و زنجیره‌ی واکنش‌های شیمیایی. برای آن‌که بتوانید آتش را مهار کنید، باید یکی از این موارد را از هرم آتش حذف کنید. بنابراین در یک سیستم اطفاء حریق  از تجهیزاتی استفاده می‌شود که چرخه‌ی حریق ایجاد شده را به شکلی قطع کنند.

 

انواع سیستم اطفای حریق و اجزای آن

این سیستم‌ها در یک دسته بندی کلی با توجه به نوع کاربری خود، به دو دسته‌ی اطفای دستی و خودکار تقسیم می‌شوند. اطفاء حریق دستی توسط آتش‌نشانان و افراد متخصص و اطفاء خودکار بدون دخالت هیچ نیروی انسانی انجام می‌شود، سیستم اطفاء حریق اتوماتیک می‌تواند تحت نظارت یک کنترل پنل و یا به صورت کاملا خودکار عمل کند. کنترل پنل، بیشتر در مواردی که نیاز به ارتباط و صدور فرامین به سیستم‌های اطفاء حریق مورد نیاز باشند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از جمله اجزای تشکیل‌دهنده‌ی سیستم اطفاء حریق دستی و خودکار عبارت است از:

• هوز باکس و هوز ریل
• شیلنگ‌ها
• اسپرینکلر، فوم اسپری نازل، اسپری نازل و فیوزیبل پلاگ
• فوم نازل، فوم دوزینگ سیستم، فوم پورر، فوم میکر
و غیره